Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vacsora, üzlet, öltözködés

2008.02.04

Üzleti vacsora alkalmával visszafogottan elegáns, nemes anyagokból készült, igényes kidolgozású kosztümöt illetve öltönyt viseljünk. A fekete és a sötétkék szinte soha nem megy ki a divatból, ezért bátran viselhetjük őket. Ajánlott kosztümszín a szürke és a barna is. Rengeteg árnyalatuk létezik, érdemes kísérletezgetni velük. Előnyös, ha szövetek mintázata alig észrevehető. Lehet halszálka vagy sajátanyagában mintás. Nem feltétlenül fontos a legdivatosabb, de kissé erőltetett vonalvezetésű ruhadarabokat választani. Mindkét nem képviselőinek öltözéke a klasszikus szabásvonalat kövesse. A kosztümhöz fehér, bézs vagy az aktuális divatnak megfelelő pasztell árnyalatú toppot, illetve blúzt viseljünk.

Szerencsés esetben alapruhatárunkban megtalálható a „kis fekete ruha”. Bátran elővehetjük ilyenkor is, hiszen kiegészítővel (tekla gyöngy, selyemkendő, bross) vagy fekete blézerrel kombinálva tökéletes megjelenést biztosít. Figyeljünk oda apró dolgokra, mint táskánk és a cipőnk színharmóniája. A tökéletes összhang mindig az ilyen kis dolgokban rejlik.

Férfiaknak a fekete, sötétszürke, illetve sötétkék öltöny; valamint fehér, bézs, halványkék, illetve kockás ing ajánlott. A nyakkendő kötelező. Színe harmonizáljon az ing színével, de lehet visszafogott mintázatú kontrasztos szín összeállítású is.

Hogyan öltözködjenek a férfiak?

Az öltözködés náluk jobban szakma specifikus és kevesebb az elvárás, mint a nőknél. Kezdődött az informatikusokkal, akik laza viseletben jártak ki a cégekhez, és speciális tudásuk miatt mégis elfogadták őket. Követték őket a mérnökök, akiknél manapság szintén nem dívik az elegáns öltözet. Tőlük elfogadottá vált a sportos farmer � zakó viselet. Nekik csak azt kell tudni, hogy a jó minőségű (!) farmerhez vagy kordbársony nadrághoz az egy soros zakó illik, és nem kell feltétlenül nyakkendő (de ha van, az legyen rendesen megkötve). Nem kelt jó benyomást üzleti körökben, ha valaki egy eseményre nyitott nyakú ingben, kilazított nyakkendővel jelenik meg. Egy party végén ez elfogadható, de komoly tárgyaláson semmiképpen nem.
A jogi szakma képviselőinek - a mérnökökkel szemben � sokkal inkább konvencionálisan kell öltözködni. Elvárás a sötét öltöny, ing és nyakkendő. Felsővezetői szinten és a pénzügyi szektorban kötelező a hosszú ujjú ing, habár a fontos döntések nem ezeken múlnak. Az ing ujjának hosszúságát (egyéb esetekben) és a zakó, pantalló, nyakkendő színét nem szabályozza szigorú etikett, azonban a színárnyalatoknak összhangban kell lennie (de a hideg színek általában előnyösebbek). Az öltöny nadrágja és zakója ne legyen elhasznált, kitérdesedett, kikönyökölt, az ing legyen frissen vasalt (de az ujjába nem szabad élet vasalni).

Akárcsak a nőknek, a férfiaknak sem ajánlott a szandál. Csak olyan nyári cipőt vehetnek fel, ami oldalt nyitott. Zokni nekik is kell, fekete vagy olyan színű, ami illik a cipőhöz. A frottír zoknitól tartózkodjanak.

A megjelenésnek része az ápolt külső is: frissen borotváltan vagy szabályosan vágott bajusszal, szakállal kell mutatkozni. A frizura legyen fazonra vágott, lehetőleg rövid.

Az elegáns viselet természetesen nem elég önmagában: az egyéniség varázsát, a tudást nem helyettesíti. Éppen ezrét, hogy viseletünkkel ne rontsuk esélyeinket, fontos az, hogy se alul-, se túlöltözöttek ne legyünk és a nyári forróságban is megtaláljuk a megfelelő viseletet.


Összeöltözve

Lehetőségeinkhez mérten megjelenésünk még tökéletesebb lehet, ha összeöltözünk kollégáinkkal. Érdemes megbeszélni, hogy milyen színek domináljanak öltözékünkben. Ezzel kifejezhetjük az összetartozást, a közös célokat és nem utolsó sorban esztétikai élményt is nyújtunk. Mindezekkel pedig elmozdítja és elősegíti a tárgyalás sikerét is.

A külső nem minden, de mégis, ha idegenekkel találkozunk, csak megjelenésünk, öltözködésünk alapján fognak megítélni minket. Az első benyomás különösen fontos egy üzleti vacsorán. Ezért legyen stílusunk!
Találjuk meg színvilágunkat, formáinkat, melyek tükrözik igazi énünket és hangulatunkat. Kellemes öltözködést, vásárlást és sikeres üzleti vacsorákat!

(harmonet.hu, consultation magazin)