Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit (ne) vegyünk fel egy külföldi tárgyalásra, állásinterjúra?

2008.02.04

Mit (ne) vegyünk fel egy külföldi tárgyalásra, állásinterjúra?
Öltözködési tanácsok

Anem Magyarországon tartott tárgyalások, állásinterjúk előtt érdemes tájékozódni a meghívó ország íratlan öltözködési szokásairól, egy-egy oda nem illő ruhadarab ugyanis könnyen rossz hangulathoz vagy akár az üzlet meghiúsulásához vezethet. Alábbi cikkünkben Görög Ibolya protokoll-szakértő és Schiffer Miklós divatszakértő ad öltözködési tanácsokat a kínos helyzetek elkerülésének érdekében.


Az üzleti életben alapszabály, hogy a valamit magára adó férfi öltönyt, inget, nyakkendőt, a nadrágnál sötétebb zoknit és cipőt, az üzletasszony pedig kosztümöt, szoknya-blézer összeállítást, blúzt, testszínű harisnyát, sötét, minimum elöl zárt cipőt visel. Ezen normákhoz igazodik Németország és Ausztria is, bizonyos országokban azonban kibővítették, vagy épp szigorították a fenti szabályt, így kialakítva saját öltözködési szabályaikat. Mivel mindig a vendég tiszteli meg -többek között az öltözködési normák betartásával- a meghívó országot és képviselőjét, és nem fordítva, ezért a külföldi üzleti megbeszélések előtt elengedhetetlen a tájékozódás.

A nők felé az első számú, és legfontosabb tanács, hogy bárhová mennek tárgyalni, öltözetük kiválasztásakor mindig jusson eszükbe, hogy most ők elsősorban üzletasszonyok, és csak másodsorban nők. Különösen ajánlatos ezt betartani, ha az arab világba, vagy Angliába utazik a hölgy.

Konzervatívan, nem csíkos nyakkendővel irány Anglia

A konzervatív öltözködés fellegvára Anglia. A férfiak a legkonzervatívabb öltönyben, a legkonzervatívabb színekben láthatók, a hölgyeknél nem létezik olyan, hogy dekoltázs, térd felett érő szoknya, és a nadrágkosztüm viselése is ritkaságnak számít. Londonban meglepő, ha valaki barna cipőt, és/vagy barna öltönyt húz fel, de a csíkos nyakkendő is kerülendő. A különböző színkombinációjú, csíkos nyakkendők ugyanis sokszor valamely szervezethez (klubhoz, kollégiumhoz) való tartozást jelentenek, ezért vagy az ismétlőmintás vagy a minta nélküli nyakkendő ajánlott az Angliába utazóknak.

Elegáns olaszok, otthon is öltönyt viselő franciák

Olaszországban és Franciaországban elvárják az üzleti partnertől a márkás, átlagnál elegánsabb viseletet. "Az olaszok a hivatalos öltözködésben is szeretik követni a divatot, de a férfiak mindig ragaszkodnak - legalábbis első megjelenéskor - az öltönyhöz, zakóhoz. A nőknek a szabadosabb megjelenés, valamint a férfias nadrágkosztüm sem ajánlott, maradjunk a visszafogott, de nőies eleganciánál" - tanácsolja Görög Ibolya, hét magyar miniszterelnök egykori protokollfőnöke.

A franciák az üzleti életben a sötét öltöny, világos ing és nyakkendő hívei, a nők általában klasszikus kosztümöt viselnek. "Még ha lakásra hívnak is, viseljünk öltönyt, kosztümöt. Minden esetben kerülni kell a sportos öltözetet -hacsak nem azt írják elő, például egy hét végi reggeli partin" - figyelmeztet a protokoll-szakértő.

Farmer, és mániákus konzervativizmus: Amerika két oldala

A sportos ruházat szinte csak Amerikában elfogadott, de már ott is csak a felsővezetőtől alacsonyabb szinteken. "Az amerikai átlag üzletember laza, néha sportcipőben jelenik meg, de a farmer sem kizárt. Ha kisebb cégnél tárgyalunk, eltekinthetünk az öltönytől, de a nadrág és zakó akkor is szükséges. Egy szinten felül viszont -főleg a gazdasági, banki, adminisztratív szférában- már mániákusan konzervatívak, ugyanakkor még ezekben a körökben is elfogadják az egyéniség különböző megnyilvánulásait, akár a búváróra használatát. Amerikában az elegáns nő nem hord sok ékszert, ruhája pedig egyáltalán nem harsány" - engedett betekintést az amerikai világba Görög Ibolya.

Legyen szmoking és estélyi a fogadásokra

Fontos, hogy Amerikába indulva a bőröndben mindig legyen egy szmoking, illetve estélyi ruha, Japánhoz hasonlóan ugyanis Amerikában is gyakoriak az ilyen öltözeti elvárással megrendezésre kerülő fogadások.

Ha valaki nagyon mellényúl az öltözködéssel, előfordulhat, hogy az üzleti rendezvényre nem engedik be.

Az arabok elutasítják a nem ultrakonzervatív nőket

"A tárgyalások lebonyolítására nem ajánlatos hölgyet küldeni az arab országokba. Ők ugyanis -egy-két kivételtől eltekintve- az üzleti életben sem tekintik egyenrangú félnek a nőket. Tudok olyan esetről, amikor az arab fél inkább a férfi tolmáccsal folytatta le a megbeszélést, semmint az illetékes üzletasszonnyal. Ha mégis egy nő utazik, akkor öltözködésében legyen ultrakonzervatív, semmiképp ne hangsúlyozza nőies vonásait, de vigyázzon: a túl férfias öltözettel is nevetségessé válhat. Ideális viselet a színben és szabásban egyaránt visszafogott nadrágkosztüm, térdet takaró szoknyás kosztüm, zárt blúzzal. Haját kösse össze vagy tűzze kontyba, és soha ne vezessen maga autót" - figyelmeztet Görög Ibolya protokoll-szakértő.

Bármennyi ékszer viselhető

"Legyünk teljesen begombolva, a test takarása legyen az elsődleges szempont az arab világba utazó üzletasszonyoknak, ellenkező esetben akár ki is közösíthetik őket. Egy komoly amerikai cég alelnökét például egyáltalán nem vették komolyan, mert ki volt gombolva a blúza, így láthatóvá vált a melléből egy apró rész. Az elvárt visszafogottság csak az ékszerek tekintetében rúgható fel, abból a jó ízlés határain belül bármennyit viselhet egy nő. Az ideális azonban -ahogy a világon mindenütt- a maximum hét darab ékszer, úgy, hogy a fülbevaló kettőnek értendő. A férfiakat tekintve -az európai normákkal ellentétben- az araboknál teljesen elfogadott a len anyagú, világos öltöny (barna cipővel!) is, feltehetően az anyag közkedveltsége miatt " - mondta el Schiffer Miklós divatszakértő.

Japánban tilos a sárga öltözet, és gyakori a szmoking

Japánban is nagy hangsúlyt kap a női tárgyalópartner viseletének visszafogottsága. Görög Ibolya a hölgyeknek a következő tippeket adta: A Japánban tárgyaló üzletasszony válla mindig legyen takarásban, a dekoltázs soha ne érjen mellvágásig, a szoknyából pedig ne látsszon ki a térd. Amennyiben a kevésbé ajánlott nadrágkosztüm mellett dönt, olyat viseljen, ami nem követi teljesen a test vonalát. Cipőválasztáskor rögtön zárja ki a szandált, inkább húzzunk zárt, kis sarkú lábbelit, sminkje és haja a visszafogottságot tükrözze."

Kerüljük a sárga színt

"Tárgyalásokon és fogadásokon egyaránt kerüljük a sárga színű ruhát, nyakkendőt, ennek a színnek egy bizonyos árnyalata ugyanis a császár színe, és merészségnek, illetlenségnek tekintik, ha azt bárki más viseli. Japán üzleti útra mindenképp vigyünk szmokingot, illetve estélyi ruhát, ott ugyanis rendkívül gyakoriak az ilyen öltözetet elváró fogadások, ceremóniák" - tette hozzá Görög Ibolya a Protokoll az életem, a Mindennapi maceráink és a Nyilvánosság kelepcéi című könyvek szerzője.

Nyakkendő nélkül senki vagy

A férfiak öltözetével kapcsolatban Schiffer Miklós elmondta: "Japánban, aki nem visel nyakkendőt, azt nem tekintik üzletembernek. A japánok egyébként presztízsfogyasztók, elsősorban az öltözködési tárgyak üzenete érdekli őket. Számukra a márka mindennél fontosabb, az elvük: Mutasd meg, hogy gazdag vagy! A tárgyalásra ezért érdemes minél márkásabb öltönyben menni, az elfogadott szín a szürke."

Kína: hasonló elvárások

"Kínában elsősorban a komoly üzleti körökben bír jelentőséggel a márka. A hölgyek felé ugyanazok az elvárások, mint Japánban: felül zárt blúz, a test takarása, a nem túl rövid szoknya, testhez nem simuló ruha, és melltartó megléte. Fontos, hogy az ázsiai országokban az utcán ne viseljünk arany ékszert, ugyanis nagy az esély, hogy azt leszakítják rólunk" - osztotta meg tapasztalatait velünk a Stílusról a férfiaknak és A Stílusos Nő című könyvek szerzője, Schiffer Miklós.

Oroszország: megnézem a cipőd, és megmondom ki vagy

A japán, kínai márkamánia, és az arabokhoz hasonló nőkhöz való hozzáállás jellemzi Oroszországot - az öltözködést tekintve. "Annak ellenére, hogy a szovjet időkben deklarált egyenjogúság volt, az orosz férfiak jelentős része nem tudja elfogadni a nők szerepét az üzleti életben. Ennek ellenére az odautazó üzletasszony, ha jól felkészült és érvelő típus, sikert érhet el" - bátorította az országba utazó nőket Görög Ibolya, aki hozzátette:

"Oroszországban a férfiak öltözködésében a hagyományos öltöny, nőknél a kosztüm az elfogadott. A cipő nagyon fontos, annak állapotáról, minőségéről, áráról csakúgy, mint a karóráról az orosz partner sok mindent kikövetkeztet."Öltözködési tanácsok külföldi partnerekkel tárgyalóknak:

 • Arab világ:
 • Nőknek színben, szabásban egyaránt visszafogott nadrágkosztüm, össze -vagy kontyba kötött haj
 • Férfiak megengedett a világos színű len öltöny viselése. Barna cipő ajánlott hozzá
 • Japán
 • Tilos a sárga szín viselete
 • A nők válla legyen takarásban, a szoknya térd alatt érjen, a nadrágkosztüm ne kövesse a test vonalát. Zárt, kis sarkú cipő ajánlott
 • Férfiaknak kötelező a nyakkendő, ajánlott a márkás, szürke öltöny
 • Oroszország
 • Hagyományos öltöny férfiaknak, kosztüm nőknek
 • Előny a márkás cipő és óra
 • Olaszország
 • A nők kerüljék a nadrágkosztüm viselését!
 • Franciaország
 • Férfiaknak sötét öltöny, világos ing és nyakkendő
 • Nőknek klasszikus kosztüm
 • Amerikai Egyesült Államok
 • Előnyben az ultrakonzervatív ruhák, és a kevés ékszert viselő nők
 • Anglia
 • Kerüljük a barna cipőt, barna öltönyt és a csíkos nyakkendőt

(jobpilot.hu)