Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állásinterjú más szemszögből

2008.02.04

Öltözködés

Az interjú előtt célszerű utánajárni annak, hogy milyen stílusban öltözködnek a cég alkalmazottai: kötelező az öltöny-nyakkendő, kosztüm, vagy a lazább öltözködés is megengedett. Általános tanács, hogy igyekezzünk az interjú készítőjével és leendő munkatársainkkal hasonló módon öltözni. Egy másik megbízható tanács, hogy úgy öltözködjünk, mint a saját szakterületünk más képviselői a mindennapi munkájuk során. A legjobb útmutatás talán, hogy a személyes megjelenésünket igazítsuk ahhoz a pozícióhoz, amit megpályáztunk. Tehát viseljünk olyan öltözéket, amelyet a jövőbeli munkahelyünkön viselnénk, de inkább túlöltözöttek legyünk, mint alulöltözöttek.
Ez a legtöbb szakma esetében azt jelenti, hogy klasszikus, jól szabott ruhát vegyünk fel, sötét öltönyt vagy kosztümöt. Válasszunk erőt sugárzó színeket, sötétkék vagy fekete öltönyt! A hölgyek színesíthetik öltözéküket pirosas, lilás, kékes blúzokkal, és manapság a férfiaknak sem kötelező a fehér ing. A ruházkodásnál a minőséget tartsuk előbbre a divatnál: az új ruhákra, a legjobb minőségű anyagokra és szabásra koncentráljunk, de ne hagyjuk figyelmen kívül az aktuális irányzatokat (nem a szélsőségeket) és barátaink, szeretteink, munkatársaink tanácsait. Figyeljük oda a ruha hosszára (térdig vagy az alá érő ruhahossz), a nyakkivágásra, elegánsak legyünk és ne kihívóak.
Tartsuk kordában az ékszerek, a smink és a parfümök használatát, ezeknél célszerű a finomság és a diszkréció, a természetes hatás: a nemi megkülönböztetést hagyjuk az interjún kívül. A sportos karórák pedig sportoláshoz valók.
Ápolt, tiszta cipőben jelenjünk meg, sokan ítélnek meg más embereket az alapján, hogy milyen a cipőjük. A férfiaknak a sötét, lehetőleg fekete, fényes cipő az elegáns (és hozzá illő sötét, lábszárközépig érő zokni), nőknek a szintén sötét, zárt orrú cipő.
Hajviseletben az üzleti stílus és nem az extrém divat legyen az irányadó, jó, ha hajviseletünk frissen vágott, vagy elkészített frizura.
Még egy apróság: a kéz. Fontos, hogy ne legyen száraz, hanem bársonyos és puha, és a körmök rendezettek, ápoltak legyenek. A kézfogás egy apró, de nagyon jelentőségteljes momentuma a találkozónak.

A megfelelő ruházat, stílus kiválasztásához talán érdemes olyan embereket utánoznunk, akikről úgy gondoljuk, hogy elegánsan és klasszikusan öltözködnek. Aki nem ért a divathoz és nem is akar rá időt szánni, legjobb, ha lemásol másokat, esetleg divatszakértőhöz fordul. Jó ötlet a vezető üzletemberek fotóit átnézni olyan magazinokban, mint például a B.O.S.S., Profit, Kreatív, Business Online, de a napilapok üzleti divat hirdetései is segítségünkre lehetnek.

Az interjú előtt ellenőrizzük a külsőnket tükörben! A legtöbb ember nem figyelmeztet, ha valami nincs rendben a ruhánk körül: nekünk magunknak kell felfedeznünk, ha valamit nem kapcsoltunk össze, kiáll vagy lóg rajtunk. Az első benyomások nagyon nagy súllyal esnek a latba a végső benyomásnál!